Over onze school

De missie en visie van De Fakkel

Met plezier naar school gaan en er je eigen plek kunnen vinden, zijn belangrijke voorwaarden om te kunnen leren. Aan die voorwaarden besteden wij veel aandacht.

De Fakkel is een PCOU-ontmoetingsschool, waar respect voor elkaar en de omgeving belangrijk zijn. De kernwaarden (keuze)vrijheid, zelfstandigheid en samenwerking zijn hierbij voor ons onmisbaar. De Fakkel gaat, naast het bieden van goed onderwijs, uit van de pijlers ‘Kunst – & cultuureducatie’ en ‘Sport & bewegen’.

Onze visie is dat onze leerlingen leren zelfbewust en zelfredzaam te zijn. Ze nemen steeds meer verantwoordelijkheid voor hun leren en hun leerproces. Dit noemen we eigenaarschap. Door het dagelijks werken in de ateliers leren onze leerlingen omgaan met (keuze)vrijheid, worden ze zelfstandiger en leren ze zich sociaal opstellen en samen te werken.

Daarnaast sluiten wij binnen ons thematisch onderwijs aan bij de nieuwsgierigheid van kinderen. Hierdoor ontwikkelen zij een onderzoekende houding.
Ons streven is dat onze leerlingen de school verlaten als zelfbewuste nieuwsgierige kinderen met voldoende zelfvertrouwen waar ze de rest van hun leven profijt van hebben.

Onze werkwijze

Binnen ons onderwijs sluiten wij aan bij de onderwijsbehoeften van onze leerlingen zodat zij met plezier het maximale uit zichzelf halen.

Een fijne plek in een vaste groep met een eigen leerkracht is hiervoor de basis. Hier krijgen de leerlingen instructie en worden basisvaardigheden aangeleerd. We geloven in een dynamische schooldag. Daarbij past het werken in het atelier dat bij de bouw hoort. Dit is een vast onderdeel van het dagprogramma.

De ateliers zijn een verlengde van de klas, waar groepsdoorbroken op een meer bewegende en creatieve manier gewerkt wordt. Door in het atelier leerlingen van verschillende leeftijden te ontmoeten en met hen aan het werk te gaan, leren kinderen van elkaar. Dat stimuleert niet alleen de sociale vaardigheden, maar bewezen is dat kennis beter blijft hangen als je die kunt overdragen.

Praktisch betekent dit dat wij samenwerken in drie bouwen: de onder-, midden- en bovenbouw. Elke bouw heeft drie basisgroepen met een eigen atelier en leerplein. Er zitten meer kinderen in een basisgroep die gedurende de dag wisselend gebruiken maken van het atelier. Dit geeft ons ruimte om vaker in kleinere groepen te werken. Hierdoor is er meer ondersteuning voor kinderen die extra hulp nodig hebben en voor anderen die juist meer de verdieping zoeken.

Benieuwd hoe dit er per bouw uitziet?
In de klas en atelier

Het ontstaan

De Fakkel is 25 jaar geleden ontstaan uit een fusie tussen de katholieke Mariaschool uit de Nolenslaan 33 en de Christelijke Van Beeck Calkoenschool uit de Havikstraat 45. Het bestuur van de Mariaschool wilde dat de school ging fuseren met een andere katholieke school uit de wijk. De visies op onderwijs tussen beide scholen liepen sterk uiteen, met als gevolg dat bijna alle leerkrachten, ouders met leerlingen opstapten en zich meldden bij het bestuur. Het Christelijke bestuur had toen een kleine school in de Havikstraat. Wij werden allen aangenomen en de fusie was een feit. Maar we hadden geen geschikt gebouw. Na een bezetting van ruim een week van ons huidige gebouw aan de Nolenslaan 33A, kregen we van de gemeente Utrecht de garantie dat we na een renovatie konden terugkeren naar de Nolenslaan. Deze eigenzinnigheid is er nog steeds en maakt onze school bijzonder.

Op De Fakkel van nu kennen we elkaar en wordt ieder kind gezien. Daarom blijven wij bewust klein. Op onze school zitten maximaal 300 leerlingen. Het stabiele team bestaat uit juffen én meesters. Verder hebben wij vaste vakdocenten voor bewegingsonderwijs, dans, techniek, beeldende vorming en mediawijsheid.

PCOU

De Fakkel valt onder de Stichting PCOU (Protestants Christelijk Onderwijs Utrecht). Wij noemen onszelf een ontmoetingsschool, omdat wij aandacht besteden aan vele culturen. Op onze school zitten kinderen met verschillende achtergronden.

Komen kennismaken?

Wil je de sfeer op De Fakkel komen proeven? Kom gerust kijken. Voor geïnteresseerde ouders houden wij open ochtenden.

keyboard_arrow_up